SZC logo

Kisvárdai Szakképzési Centrum

OM kód: 203043 | 4625 Záhony, Kárpát út 4.

Intézmény logo

Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

HírekKözérdekű adatokAkadálymentesítési nyilatkozatKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk története

Történet

Iskolánk 1973-ban jött létre Záhonyban, amikor a mándoki gimnáziumot hozták át városunkba.

A kollégium ekkor még a Zsurkhoz közeli régi laktanyaépületben volt.

1974-ben a gimnáziumi képzés mellett indult a vasútforgalmi képzés.

Az 1978-ban készült el az új iskolaépület, melyben már helyet kapott a kollégium, és a gimnáziumi osztályt felváltó anyagmozgatógép -szerelő és -karbantartó szak is.

Vasúti képzést nyújtó intézményként iskolánk 1999-ben vette fel Kandó Kálmán nevét, a vasúttörténelem egyik jelentős alakjáról. Így lett az iskola neve Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium.

A kollégiumot 2002-ben ünnepélyes keretek között nevezték el Dr. Béres Józsefről, a nemzetközi hírű tudományos kutatóról és feltalálóról.

Dr. Béres József Záhonyban született és itt végezte általános iskolai tanulmányait, a helyi fűrésztelepen is dolgozott, majd később szövetkezeti ügyvezető is volt Záhonyban. 1972-ben alkotta meg a világhírű Béres Cseppet, amely a betegségek megelőzését és az immunredszer erősítését szolgálja.

2015-ben avatták fel Dr. Béres József szobrát a kollégiumban, mely jelenleg az aulában tekinthető meg.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00079 számú pályázat keretében megvalósult a Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma energetikai korszerűsítése. A munkálatok 2019 májusában fejeződtek be. A beruházás segítségével az intézmény homlokzati nyílászárók cseréje, padlás, pincefödém, a tető, a homlokzat utólagos hőszigetelése, épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése, és megújuló energiafelhasználás kialakítása valósult meg.

2019-ben Digitális Közösségi Alkotóműhely került kialakításra az iskolában a Kisvárdai Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00031 azonosító számú „A Kisvárdai Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése” című projekt keretében, melyben helyet kapott számos, a diákok fejlesztését szolgáló berendezés, mint a 3D nyomtató, lézervágógép, varrógépek, stb. Ezeket az eszközöket mai napig aktívan használjuk.

2020-ban megújult az iskola két számítástechnika terme az EAST-West Logisztikai Szolgáltató Zrt. támogatásával. A tantermek a legmodernebb technikai eszközökkel kerültek felszerelésre.

2021-ben megújult kollégiumunk, és ebédlőnk teljesen új modern és egyedi köntösbe öltözött.


Partnereink

SZC logo

Kisvárdai Szakképzési Centrum


Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

4625 Záhony, Kárpát út 4.

Telefon: +3645525056

E-mail: titkarsag.zkando@gmail.com

OM azonosító: 203043


2024Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium